Våga utmana dina fördomar!

Jag fortsätter att läsa målen för jämlik idrott på Riksidrottsförbundet hemsida. Jag blir nästan full i skratt när jag läser: ”Båda könens idrottsutövning värderas lika och prioriteras på ett likvärdigt sätt. Det innebär till exempel att kvinnors och mäns idrottsutövning tilldelas resurser efter samma principer, när det gäller budget, träningsanläggningar och träningstider och liknande och att kvinnors och mäns idrottande får samma uppmärksamhet i forskning, information och i media.”

Mitt ironiska skratt beror på att det är allmänt känt att killarna får de bästa tiderna i ishallen medan tjejlaget och konståkarna får slåss om tider halv sju en lördagsmorgon eller nio en tisdagskväll… Men ambitionen är ju god. En annan sak är att män ofta tränar i lag och många kvinnor utövar sin idrott utanför något förbund överhuvudtaget, ridning kan vara ett sånt exempel. Så då är det svårt att få det helt jämställt i idrottsvärlden. Då lockas man ju att fundera lite kring typisk manliga och kvinnliga idrotter. Kanske är det så att det är våra egna fördomar om vad som är manligt och kvinnligt som sätter de riktigt stora käpparna för jämställdshetsutvecklingen? Det kan vara värt att fundera på hur man som förälder uttrycker sina egna fördomar hemma i TV-soffan eller styr barnen i sitt idrottsval. Det är inte ens troligt att man ens vet om hur man själv tänker eller värderar förrän man stannar upp och tänker till.

– Hur skulle du reagera om din Lisa, 8 år ville börja med brottning?
– Vad skulle du säga om Anton, 13 år vill byta från fotboll till konstsimning?
– Hur låter du när du tittar på en hockeymatch mellan två tjejlag? Om du ens tittar…

Eftersom jag är idrottslärare på en låg- och mellanstadieskola får jag höra ganska mycket som örat inte älskar… Och så små barn får ofta sina ord och värderingar hemifrån. Vi som lärare har också ett ansvar att bygga jämställdhet och ifrågasätta könsrollerna inom idrottsvärlden i skolan. Vår uppgift är att få barnen att röra på sig, arbeta i gemenskap, få upp ögonen för olika idrotter och låta alla få göra det de vill göra. Jag brinner verkligen för de här frågorna och har avsatt minst en lektion varje halvår, för varje klass, att diskutera jämställdhet och våga utmana sig själv i sina könsroller.

Här kommer en, inte helt purfärsk, men fortfarande bra och aktuell film, ”Jämställdhet är väl ingen sport”. Johanna Nygren intervjuar bland annat den fd fotbollsstjärnan Hanna Marklund som berättar hur det är att vara tjej inom lagidrotten och hur den behandlas i media.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *