Ta jämställdhetsfrågan på allvar

Jag läste en artikel här om dagen som handlade om jämställdhet inom idrottsvärlden, skriven av Anders Lindblom på Svenska Dagbladet, där han uppmanar oss i all sin rätt att ta jämställdhetsfrågan på allvar. Ett hett tips är att läsa den här artikeln.

Extra kul att det är en man som tar upp de här problemen. Han har gjort iakttagelser och ifrågasätter saker många av oss faktiskt bara tar helt för givna. Vi sväljer gamla fördomar med hull och hår, för det är som det alltid har varit. Han inleder med att prata om längdåkningen, att den är konservativ och gubbig. Jag vet inte om jag kan hålla med riktigt eftersom vi har många framgångsrika tjejer i spåren, men egentligen är det styret han syftar på. I det internationella förbundets styrande är fördelningen 16 män och en kvinna…. ” Men någon förändring är det inte ens tal om”, skriver han.

falunAnders Lindbloms fortsätter med att särskåda damernas kortkorta distanser i längdåkningstävlingar, i förhållande till männens alltså. Han ställer det faktum att sporter som friidrott moderniserats och blivit mer jämställd idag – i kontrast till hur det fungerar inom skidsportens värld. Han anser att skidsporten inte hängt med i svängarna.

Jag stod ju där på skid-VM i Falun 2015, vid sidan av mördarbacken och skrek mig hes när Kalla och hela landslaget kämpade mot dåliga spår och irriterande norrmän. Tjejerna åkte bara hälften så långa distanser som herrarna. Varför? ”Det finns inga fysiska hinder för att damerna inte skulle klara av att köra lika långt som herrarna” avslutar Anders Lindblom sin artikel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.