Skydd inför viktiga uppgifter

Jag har funderat så mycket kring det här med överkonsumtion och vilka val vi ska göra för att vara så klimatsmarta som möjligt. Egentligen sitter man bara här hemma och funderar utan att verkligen veta hur det verkligen fungerar. Jag har därför tänkt göra något åt saken. Om ett par månader ska jag göra mitt livs viktigaste resa so far.

Jag har fått mitt projekt sponsrat

Det föddes som en idé, jag har gått vidare genom olika mentorer och ALMI för att få hjälp med att utveckla idén till ett koncept och projektförslag och nu har det lyckats! Jag har nämligen fått sponsring av några stora företag för att kunna genomföra mitt projekt och det känns heeeelt fantastiskt. Företagen importerar kläder i ekologisk bomull, från Indien och Kina. De vill kontrollera att deras leverantörer sköter sig. Leverantörerna är certifierade som ekologiska odlingar men enligt rykten har de börjat fuska. Det här ska jag försöka hjälpa till att reda ut genom att samla på mig fakta.

Är det ekologiskt?

Odling av bomull är inte alls bra för miljön. Bomullsodlingarna står för 25% av jordens alla utsläpp av bekämpningsmedel, trots att de bara utgör 2,5% av allt som odlas på jorden. De ekologiska odlingarna består av 1% av dessa 2,5%. Inte så lätt att få tag i, med andra ord. För att kunna kalla produkten ekologisk får man inte använda NÅGOT bekämpningsmedel alls vid odlingen. Dessutom måste marken där man odlar bomullen ha varit fri från bekämpningsmedel i minst tre år.

Min uppgift

Jag kommer, som lekman, inte att kunna avgöra om någon odlare gör rätt eller fel. Det enda jag har till uppgift är att försöka få träffa cheferna och ställa vissa frågor, ungefär som en hemlig journalist. Jag kommer att bära en dold bandspelare och en videokamera för att kunna dokumentera samtalen och visa hur det går till på odlingarna. Det ska verkligen bli mitt livs viktigaste och mest spännande resa.

Förberedelserna har börjat

En av förberedelserna inför resan är vaccinering. Med Dukoral så slipper man vara nervös för diarré på resan. Sveavaccin har er information på sin hemsidan om detta. Man dricker det två gånger innan resan och sedan har man skydd ett halvår. Jag ska nog vara borta i tre-fyra månader, så det bör hålla hela resan. Fortsättning följer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.