Kvinnor och sport genom tiderna

Det har inte alltid varit tillåtet för kvinnor att sporta. Kvinnor fick inte ens titta på de allra tidigaste Olympiska spelen, än mindre delta. ”Om en kvinna påträffas inom tävlingsområdet under spelen skall hon kastas ned från de höga stupen på berget Typaion.” Så sade lagen…
När Stockholms kvinnliga idrottsklubb 1914, deltog i Dagbladsstafetten fanns det en bild av premiärlaget i tidningen. Under bilden av de kvinnliga löparna stod rubriken: ”Kunna sådana kvinnor föda barn?”Den typen av reaktioner möttes alltså den kvinnliga idrotten av långt in på 1900-talet. Länge försökte man envist hålla kvinnan utanför idrotten.

De första sporterna som tillät kvinnor att delta i de Olympiska spelen var golf och tennis, året var 1900. Och det tillkom sakteliga andra sporter, exempelvis simning. Efter en ”skandal” trettio år senare vid friidrottsgrenarna, där några tävlande överansträngt sig, drogs grenarna in igen. Snabbt konstaterades av män på olika positioner att kvinnans psyke och fysik inte var lämpade för så tuffa tävlingar. Det tog 32 år innan kvinnor fick en andra chans att springa 800 meter igen i Olympiska sammanhang.

Skaparen av de moderna olympiska spelen, Pierre de Coubertin försökte kämpa emot den kvinnliga idrottsrörelsen. Den franske baronen menade på att idrott med kvinnor involverade var mot ”naturens lagar” och helt ”oestetisk”. Han menade att om man släppte in kvinnor i exempelvis fäktning, ridning, rodd och hastighetsåkning på skridskor, så skulle det föra med sig en feminisering av den ädla konsten och leda till dessa sporters undergång.

Detta är vårt arv och vad vi måste kämpa mot idag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *