Konsumtion utöver vad jorden klarar

Jag är inne på det där med konsumtion och hållbarhet för tillfället och försöker lära mig mer och mer. Det känns ganska så naturligt för mig att vi måste ta hand om världen även om det är uppenbart att det är en känsla som inte delas av alla. Om vi måste sänka vår galet höga levnadsstandard en aning för att jorden inte ska bli obeboelig så är det ett pris som jag är beredd att betala. Ärligt talat, de flesta av oss i Sverige skulle kunna sänka vår konsumtion med åtminstone 20 % utan att det skulle göra någon större skillnad för oss, och genom att lägga om våra vanor (mindre kött och mer grönt, till exempel) skulle vår skadliga effekt på miljön minska ännu mer.

Det jag nu i huvudsak syftar på är den globala uppvärmningen. Den har varit känd sedan 1980-talet och sedan åtminstone mitten av 1990-talet har det varit fullt på det klara att vi måste minska utsläppen av växthusgaser om det hela inte ska leda till katastrof. Ändå har väldigt lite gjorts och orsaken är politisk. Det finns en grupp som tjänar på rovdrift av planeten och de har stort inflytande, inte minst genom att de sprider desinformation, myter och lögner om klimatet och klimatvetenskap. Lögner som sedan sprids av alltför många. För den som har lite mer kunskap i ämnet låter det rätt så dumt. Jag hittade faktiskt en rolig video på YouTube som visar precis hur de ”klimatskeptiska” låter för den som har koll på fakta:

Vad kan vi göra själva?

Vad kan vi som enskilda personer göra? Försöka påverka makthavarna är en sak, även om Sveriges inflytande i världen är begränsat. Men det gäller också att ta ett personligt ansvar, att vara ”klimatsmart” eller vad man nu ska kalla det. Ät mindre mat som det krävs mycket resurser för att framställa och transportera. Mer frukt och grönt, mer närodlat till exempel. Samma sak gäller allt man köper. Hur är det framställt, och av vilka material? Är de förnyelsebara?

Ytterligare ett område är våra boenden. Det går åt mycket energi för att värma upp våra bostäder och att minska på detta behov kan göra stor skillnad. Ett sätt är att byta ut fönstren mot fönster med bra energivärden, som inte släpper ut värmen. Där är pvc-fönster mycket bra och billiga. Trots att de är plast så tillverkas de på ett sådant sätt att de tillsammans med isoleringsförmågan faktiskt är mer miljövänliga än träfönster.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *