Fysiska skillnader mellan könen, del ett

Vilka fysiologiska könsskillnader har egentligen betydelse för idrottandet? När man försöker hitta fakta stöter man ofta på frågan”Är det farligt för kvinnor att idrotta?” eller ”Kan vi skada förmågan att föda barn senare i livet om kvinnor idrottar för hårt?” Det finns något kallat ”the female athlete triad”, dvs. att tjejer eller kvinnor som idrottar skulle få för låg vikt, menstruationsstörningar och benskörhet.

Man har också sett i studier att kvinnor oftare får korsbandsskador än män, framför alltnär det gäller bollidrotterna. Jag har hittat förklaringar till varför och ”dålig neuromuskulär kontroll”, är en förklaring, dvs. att tjejer skulle landa sämre inom idrotten. Vi ”niger till”, blir kobenta och får korsbandsskada. Också hormonpåverkan och muskelsvaghet har diskuterats som orsak. Att tjejer skulle vara mer kobenta än killar gör att vi får en annan vinkel på benet när vi springer, hoppar eller sparkar.

Man brukar ju säga att tjejer har bredare höfter än män, men det här är inte sant. Det som skiljer är att tyngdpunken hos en tjej är 2 cm lägre ned i en lika tung killes kropp. Utgångshålet i bäckenet är runt hos kvinnor och hjärtformat hos män.

Eftersom höftkulorna sitter precis intill det här hålet innebär skillnaden att höftleden hamnar lite längre ut hos kvinnor än hos män. Med andra ord borde kvinnor egentligen gå lite mer bredbent, för att hålla balansen. Men hallå! Så kan väl inte en kvinna gå?? Vad gör man istället – jo, man står o går med lite kobenthet istället.

Återkommer till ämnet…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *